Gehoorschade - Van Smeden Harlingen B.V. Groot- en detailhandel in IJzerwaren Gereedschappen en Bouwbeslag

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuws
Bescherm uzelf tegen gehoorschade! 12-02-2015

Gehoorschade is een onomkeerbaar proces en staat hoog genoteerd voor wat betreft beroepziekten. Terecht is er toenemende aandacht voor een kwetsbaar orgaan zoals het oor.
Wanneer u in een lawaaiige omgeving werkt is gehoorbescherming een vereiste. Het niet dragen van gehoorbescherming resulteert in een groot risico op gehoorbeschadiging.
Niet alleen bij langdurige blootstelling kunnen uw oren schade oplopen, ook korte blootstelling kan grote impact hebben op uw gehoor.
Uw oren vangen allerlei geluiden uit de omgeving op. Die geluiden zijn soms natuurlijk, maar vaak is dit niet het geval.
Apparatuur en machines geven een breed scala aan geluiden van onnatuurlijke aard: geluiden die het oor niet zomaar kan verwerken. De oren degenereren wanneer dergelijke geluiden herhaaldelijk optreden, iets wat in het arbeidsleven vaak het geval is. Een resultaat kan zijn dat er permanente gehoorbeschadiging optreedt. Dit wordt ook wel lawaaidoofheid genoemd.

Geluidsniveau en pijngrens
De hoeveelheid geluid wordt aangeduid met de term decibel (dB). Deze eenheid geeft aan wat de sterkte van een geluid is, afgestemd op de gevoeligheid van het menselijke oor.
Hoe hoger dit aantal, hoe slechter geluiden voor de gezondheid van u of uw medewerkers zijn. De grenswaarde is de wettelijke norm: deze ligt op 80 dB bij een blootstelling van acht uur per dag. Dit houdt dus in dat een werkgever vanaf die geluidssterkte moet zorgen voor gehoor beschermende middelen.
Vanaf 85 dB is het geluid schadelijk. Een werkgever dient in dat geval technische en/of organisatorische maatregelen te treffen. Een voorbeeld hiervan is het inrichten van werkplaatsen en werkvoorschriften aan de hand van pictogrammen en beschermingsproducten.
Belangrijk om te weten is dat lawaaibelasting niet alleen schadelijk is voor uw oren, maar óók voor andere delen van het lichaam. Te denken valt aan concentratieproblemen, darm- en maagklachten en/of een te hoge bloeddruk.

Artikelen die wij voeren tegen gehoorschade
Wanneer geluidsniveaus worden overschreden dienen er bronmaatregelen gehanteerd te worden. Deze maatregelen vinden plaats in de vorm van diverse soorten gehoorbescherming. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van dergelijke protectie.

Vormbare oordoppen
De bekende gele schuimdoppen. Goedkoop en enkele malen te gebruiken. Deze oordoppen kunt u samengedrukt in de gehoorgang brengen. Op die manier bent u beschermd tegen harde geluiden van buitenaf.


Gehoorkappen
De gehoorkap omsluit de oren volledig. Daarbij maakt deze gebruik van kussens die een gelijkmatige druk rondom de oren uitoefenen. Voor geluidsdemping biedt een gehoorkap een optimaal resultaat. De kussens dienen twee maal per jaar te worden vervangen.

Otoplastieken
Onder otoplastieken verstaan we gehoorbeschermers die persoonlijk worden aangemeten.
Wij zijn sinds kort verdeler van Variphone gehoorbeschermers en otoplastieken.
Variphone biedt zowel aan de industrie als aan de particulier al vele jaren een breed assortiment aan producten van gehoorbescherming tot communicatiesystemen.
Een goed voorbeeld dat in de bouw en industrie wordt toegepast zijn de soft en hard comfort otoplastieken.
I.s.m Variphone kunt u bij ons terecht voor een op maat gemaakte gehoorbescherming.


Minder populair en practisch maar tevens leverbaar zijn voorgevormde oordoppen en gehoorbeugels.

Professioneel advies
Protectie van de oren is van uiterst belang voor zowel uw collega's als uzelf. Samen met u nemen wij graag de benodigde bronmaatregelen door. Op basis hiervan kunnen wij de benodigde producten met u bespreken. Van Smeden levert een breed scala aan persoonlijke beschermingsmiddelen van onder meer merken als Kelfort, Peltor, 3M en Artelli.
Neem contact met ons op óf bezoek onze showroom.
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu