Keuring gereedschappen - Van Smeden Harlingen B.V. Groot- en detailhandel in IJzerwaren Gereedschappen en Bouwbeslag

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuws
Keuren en repareren van gereedschappen   11-05-2015

De arbeidsomstandighedenwet
Deze wet - meestal verkort tot Arbowet - is een Nederlands wet met regels voor werkgevers, werknemers en zelfstandig ondernemers die gericht zijn op veiligheid, gezondheid en welzijn. Het doel is om door het werk veroorzaakte ziekte en ongevallen te voorkomen. Er zijn o.a. regels op het vlak van elektrische gereedschappen, klimmaterialen, valbeveiligingen en brandblussers. Betreffende de elektrische veiligheid wordt in art. 7.11.3 verwezen naar de NEN 3140.

Keuren en repareren van elektrische arbeidsmiddelen
Keuring van elektrische gereedschappen, machines en andere apparatuur gebeurt volgens de NEN 3140 keuring.
De keuring bestaat uit twee onderdelen: de visuele inspectie - is er bijvoorbeeld niets verroest, kapot of versleten, zijn er geen aanpassingen aangebracht? - en de metingen en beproevingen, waarbij o.a. de werking van de aardlekbeveiliging en de isolatieweerstand gemeten worden. Als er een reparatie nodig is, wordt deze uitgevoerd door de reparateurs waarna opnieuw getest wordt. Indien alles in orde is, worden een certificaat van veiligheid en een inspectiesticker afgegeven.

Interval van inspecties, keuringstermijn
De installatieverantwoordelijke (de IV’er) van een bedrijf  bepaalt de interval van de inspecties, de zogenaamde keuringstermijn. Dit doet hij of zij aan de hand van de betreffende tabel uit die NEN3140. De IV’er zal dit op papier moeten vastleggen.
Wij kunnen u natuurlijk van dienst zijn bij het bepalen van de juiste keuringstermijnen voor het bij uw aanwezige materieel.

Elektrische arbeidsmiddelen zijn bijvoorbeeld: boormachines, koffiezetapparaten, haakse slijpers, verlengsnoeren, stofzuigers, soldeerbouten, laders van accuboormachines, haspels, verlengkabels en zaagmachines. Oftewel: Alles waar een stekker aan zit. Zowel 230 volt als 400 volt.NEN 3140 en ZZP’ers & eenmanszaken
Als eenmanszaak, zelfstandige, of ZZP'er bent u in principe niet verplicht uw elektrische arbeidsmiddelen te laten keuren. Voorwaarde hierbij is dat alleen u de elektrische arbeidsmiddelen bedient en de opdracht zelfstandig uitvoert.
Bij schade of letsel bent u als ZZP’er dan ook bijna altijd verantwoordelijk voor de financiële gevolgen. Het keuren van uw materieel is aanbevolen om te voldoen aan de polisvoorwaarden bij uw verzekeraar. Het keuren van de arbeidsmiddelen is daarnaast aan te raden, omdat steeds meer opdrachtgevers eisen dat uw materieel volgens de NEN 3140 goedgekeurd is.

Huurt u als ZZP’er iemand in of word u zelf ingehuurd, dan krijgt men de situatie “werkgever werknemer”, werken onder gezag. In deze situaties moet er aan de Arbowet voldaan worden en moeten o.a. alle arbeidsmiddelen gekeurd zijn.

Keuringen en reparaties door Van Smeden
Het voordeel van Van Smeden is dat zij én gecertificeerde keurders in huis hebben én eigen reparateurs. Zo bent u er als klant van verzekerd dat al uw keuringswerk en eventuele reparaties snel - meestal ter plekke, op dezelfde dag - kunnen worden uitgevoerd. Bovendien kunt u uw keuringsopdrachten en/of reparaties online doorgeven, op het moment dat het u uitkomt. Wij werken snel en gemakkelijk om u daarmee maximaal te ontzorgen.
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu