Verlichting op de werkvloer - Van Smeden Harlingen B.V. Groot- en detailhandel in IJzerwaren Gereedschappen en Bouwbeslag

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuws
Verlichting op de werkvloer

Halogeen of LED?

Om de ruimtes waarin u bouwt of klust goed te verlichten, is het van belang dat er een felle verlichtingsbron uit de bouwlamp voortkomt. Bij de aanschaf van een bouwlamp is er keuze uit halogeenlampen en LED-verlichting. Beiden geven een grote hoeveelheid licht af, al is er wel een verschil tussen beide. LED bouwlampen worden gekenmerkt door een lager energieverbruik en langere levensduur. De lichtopbrengst kan een bepalende factor voor uw keuze zijn aangezien halogeenlampen een hoger aantal 'lumen' (lm) behalen.

Op plekken waarbij het niet uitmaakt of de bouwlamp warmte uitstraalt, kunt u gebruik maken van een bouwlamp met halogeentechniek. Indien u werkt in een ruimte waarin warmte uitstraling niet gewenst is, adviseren wij om gebruik te maken van een bouwlamp met LED-verlichting. LED bouwlampen zijn door de lange levensduur en relatief lage energieverbruik, in tegenstelling tot halogeenlampen, ook zeer geschikt als buitenverlichting.

Bouwlampen

Bouwlampen zijn er in verschillende soorten en maten. Een onderverdeling is onder andere te maken in klasse, type lamp en uitvoering. Voordat u een bouwlamp koopt, is het dus altijd zaak goed uit te zoeken aan welke eisen uw lamp moet voldoen. Wij ondersteunen u graag bij uw keuze en heeft daarom voor uw gemak de verschillende kenmerken op een rijtje gezet.

Bouwlampen: Klasse I, II of III?
Een eerste kenmerk van bouwlampen is de klasse van de lamp. In totaal zijn er drie verschillende klassen. Zij bepalen waar de bouwlamp veilig en effectief in te zetten is:

- Klasse I bouwlamp:
Een Klasse 1 bouwlamp is enkel geschikt voor een permanente opstelling boven de 2,50 meter aan een wand of muur. Voor veilig gebruik dient deze lamp te worden aangesloten op het lichtnet door middel van een 3-aderige aansluitkabel voorzien van randaarde.

- Klasse II bouwlamp:

Klasse II bouwlampen zijn inzetbaar op de werkvloer binnen handbereik (verplaatsbare armaturen, looplampen) of door permanente opstelling.

Deze bouwlampen moeten met een 2-aderige aansluitkabel van het type H07RN-F met een minimale lengte van 5 meter op het lichtnet worden aangesloten. Klasse II lampen zijn dubbel geïsoleerd en voorzien van een CE-markering en KEMA-keur.

Beschermingsgraden die van toepassing zijn bij bouwlampen:

IP 44 = middelmatige bescherming tegen indringen van voorwerpen en middelmatige bescherming tegen water: plensdicht
IP 54 = stofbestendig en spatwaterdicht
IP 65 = beschermd tegen indringen van voorwerpen, stofvrij en waterdicht

Dubbelgeïsoleerde bouwlampen mét ingebouwde contactdozen moeten worden voorzien van een 3-aderige aansluitkabel van het type H07RN-F 3x1,5 mm van minimaal 5 meter lang. De contactdozen moeten een beschermingsgraad IP54 of hoger hebben. Zij zijn daardoor stof- en spatwaterdicht.

Grondstandaarden of uitschuifbare statieven voor verplaatsbare bouwlampen horen voorzien te zijn van geïsoleerde handgrepen. Tevens mogen zij op een helling van 15° niet omvallen!

- Klasse III Bouwlamp:

Klasse III bouwlampen zijn geschikt voor het gebruik in nauwe geleidende ruimtes zoals kelders, ketels, kruipruimten, etc.

Deze armaturen dienen te worden aangesloten op veiligheidstransformatoren met een uitgangsspanning beneden 50 Volt. De veiligheidstransformator dient boven de vloer en buiten de ruimte geplaatst worden. Let er bij gebruik van elektrisch gereedschap op dat u een scheidingstransformator gebruikt.

De combitransformator geeft u de mogelijkheid elektrisch handgereedschap 230 Volt ~in combinatie met 42 Volt~ veiligheidsverlichting te gebruiken.
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu