MAKITA stofvrij werken


Makita: Volledig snoerloos en automatisch stofvrij werken


Er komt een steeds grotere diversiteit aan accumachines in het Makita assortiment. Machines op accu die voorheen ondenkbaar waren zijn nu technisch wel mogelijk. Dat hebben we vooral te danken aan de enorme sprong in de ontwikkeling van de motor. De nieuwe generatie koolborstelloze motoren zijn technisch zo goed dat de accumachines gelijkwaardig presteren aan de 230 V machines.

Steeds meer gebruikers kiezen dan ook voor een accumachine in plaats van een 230 V machine. En dat stopt niet bij een boor-/schroefmachine of slagschroevendraaier. Accu haakse slijpers, boorhamers en zaagmachines zijn tegenwoordig net zo vanzelfsprekend. Daar houdt het niet bij op, blijf nu ook snoerloos stofvrij werken!


Snoerloos stofvrij werken


Omdat stofvrij werken verplicht is, moet je een stofzuiger gebruiken bij het zagen, schaven, slijpen en frezen in hout, steen en beton en boren in steen en beton. Een aantal jaar geleden betekende het dat je een accumachine moest aansluiten op een 230 V stofzuiger. Sinds een paar jaar zijn er accustofzuigers in het Makita assortiment gekomen en kun je dus volledig snoerloos werken. Op de stofzuigerslang na dan. Maar je dient dan wel eerst de stofzuiger handmatig in te schakelen voordat je de machine inschakelt. Bij een 230 V combinatie gaat dat automatisch door de machine op de automatiek van de stofzuiger aan te sluiten. Daar gaat nu bij accumachines verandering in komen dankzij Bluetooth®.


AWS


AWS staat voor Auto-start Wireless System ofwel draadloos automatisch starten. In feite werkt de techniek heel simpel.Je voorziet een machine van een Bluetooth®-zender en kiest een stofzuiger met een Bluetooth®-ontvanger. Je verbindt deze met elkaar en telkens wanneer je de machine inschakelt, start de stofzuiger automatisch. Zo vergeet je nooit om de stofzuiger in te schakelen en heb je altijd een stofvrije werking.


Gebruiker Erwin Coolen over AWS


“Makkelijk”, geeft Erwin Coolen, servicemedewerker bij bouwbedrijf Teng Wijen uit Nederweert aan over zijn ervaring met Makita’s nieuwste techniek AWS. Op de vraag wat hij van de techniek vindt, laat Coolen weten: “Van deze tijd. Als je aan de gang bent, is het supergemakkelijk. Je hoeft nergens op te letten, alleen Bluetooth aanzetten. Het gaat allemaal automatisch. Ja, dat is fijn.”


Teng Wijen is een bouwbedrijf dat zich richt op zowel utiliteitsbouw, woningbouw als renovatie. De te verrichten werkzaamheden bestaan voor het overgrote deel uit houtbewerking. Het bouwbedrijf heeft gewerkt met de AWS uitgeruste accu-invalcirkelzaag en accustofzuiger. “Deze combinatie kan zowel binnen als buiten, maar komt het beste tot zijn recht op locatie. Het is eigenlijk makkelijker dan met 230 V werken. Je haalt ’m uit de bus, zet ’m neer, koppelt ’m en je bent aan het zagen. En met stroom moet je een kabeltje uitrollen, zorgen dat je een stroompunt hebt en dat is hierbij niet. Ik kan hier sneller mee werken.”

Van twijfel naar enthousiasme


Erwin gaat verder over de accu-invalzaag: “Mij viel meteen op dat hij licht in zijn gebruik is en dat je makkelijk wegzaagt. Dat je niet hoeft te letten op waar je kabel is. Je hebt dan de slang van de stofzuiger, maar die loopt vanzelf met je mee. Dat werkt fijn. Eén beweging en je bent er doorheen.” Erwin had vooraf zijn twijfels over de standtijd van de accu’s, maar die verwachting werd ontkracht. “Ik dacht dat ik steeds aan het lopen zou zijn om de accu’s te vervangen. Dat die snel leeg zouden zijn, maar dat valt mij reuze mee. Dat werkt wel goed. Ik ben de hele ochtend al aan het zagen en zuigen met twee accu’s en ze zijn nog steeds niet leeg. Dat is perfect.”


Breed inzetbaar


Volgens de servicemedewerker is de AWS-combinatie accucirkelzaag met accustofzuiger breed inzetbaar. “Allround timmermannen, interieurbouwers, veel verschillende vakmannen kunnen deze machine en combinatie gebruiken. En heb je werkzaamheden op locatie, dan komt deze combinatie om de hoek kijken. De voorritsfunctie die er trouwens op zit is voor mij minder geschikt, maar ideaal voor een interieurbouwer. Voor keukens bijvoorbeeld die echt niet mogen splinteren. Ja, makkelijk”, sluit Erwin af.


Bekijk de Makita accu machines en snoerloze stofzuigers in onze showroom. Wij geven u graag een persoonlijk advies.


Informartie:

www.makita.nl/nieuws